opakowania tekturowe i drewniane do magazynu pakobud

Magazynowanie towarów – najlepsze opakowania na zapasy żywności

Magazynowanie towarów jest niezwykle istotnym etapem produkcji, o który zadać muszą wszyscy przedsiębiorcy zajmujący się sprzedażą dużej ilości produktów. Zdarza się, że jest to logistyczne przedsięwzięcie, które wymaga odpowiedniego przygotowania – zarówno w kwestiach związanych z organizacją przestrzeni, jak również wyboru odpowiedniego typu opakowań. W zależności od danej branży i wymogów jakie stawia ona przed przedsiębiorcami, opakowania będą musiały spełniać konkretne zalecenia – co jest szczególnie ważne w przypadku żywności.

Spis treści 

  1. Magazynowanie – wszystko co musisz wiedzieć
  2. Opakowania magazynowe – rodzaje i charakterystyka
  3. Magazynowanie żywności – najlepsze opakowania do magazynowania żywności

Magazynowanie – wszystko co musisz wiedzieć 

Dobór odpowiednich opakowań na żywność jest związany w dużym stopniu z przestrzenią magazynową. W zależności od wielkości i organizacji przestrzeni na terenie magazynu, konieczny będzie wybór opakowań do przechowywania spełniających konkretne wymogi. Magazyn stanowi jednostkę organizacyjno-funkcjonalną, która pozwala nam na przechowywanie dóbr materialnych znajdujących się w obiegu logistycznym. Magazyny cechują się różnorodnością wynikającą z rodzaju gromadzonych towarów oraz ich podatności magazynowej. Owa różnorodność jest również związana z czasem magazynowania zapasów czy rotacją zapasów w magazynie. Możemy również rozróżniać magazyny na podstawie tego, jak bardzo są zmechanizowane i jak daleko zostały w nich posunięte procesy automatyzacji. Techniczne wyposażenie magazynów jest uzależnione od ich wielkość i funkcji, a także rodzaju zabiegów konserwacyjnych. Planując wyposażenie magazynów pod uwagę brany jest również rodzaj opakowań i jednostek ładunkowych.

Opakowania magazynowe – rodzaje i charakterystyka 

Opakowania magazynowe muszą spełniać szereg wymogów, tak aby mogły być wykorzystane w logistyce. Wybierając opakowania magazynowe musimy brać pod uwagę szereg czynników, związanych z przeznaczeniem towaru oraz rodzajem działalności. Opakowania pełnią głównie funkcję ochronną, dbając o stan i jakość przewożonych i magazynowanych towarów. Jest to szczególnie ważne w przypadku żywności – wymagania dotyczące odpowiedniego przechowywania towarów są w tej dziedzinie przemysłu szczególnie restrykcyjne. Opakowania do magazynowania żywności muszą pomagać w utrzymaniu świeżości produktu, sterylności oraz ochrony przed czynnikami zewnętrznymi i niepożądanymi.

Wybierając opakowania do magazynowania żywności musimy również brać pod uwagę to, że magazyn jest tylko częścią całego procesu transportowo – logistycznego. Dlatego też ważne jest aby zadbać o funkcjonalność opakowań w dziedzinach takich jak transport, informacja czy recykling. Poza ochroną towaru opakowanie powinno ułatwiać transport i ustanowienie towaru w przestrzeni magazynowej.

Magazynowanie żywności – najlepsze opakowania do magazynowania żywności 

Podczas magazynowania i transportu muszą być zachowana dwa podstawowe czynniki. Pierwszym z nich są parametry techniczne warunków przechowywania żywności oraz wymagania higieniczno-sanitarne. Kolejny to zapewnienie, że produkty żywnościowe będą dostarczone konsumentowi przed upływem daty minimalnej ich trwałości.

W przypadku magazynowania żywności szczególnie ważne są również warunki klimatyczne – należy tu wziąć pod uwagę system HACCP oraz spełnienie podstawowych zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, która wiąże się bezpośrednio z utrzymaniem dobrego stanu technicznego magazynu, maszyn, urządzeń, opakowań czy zabezpieczenie powierzchni magazynowej przed gryzoniami czy owadami.

Z jakich opakowań do magazynowania żywności powinniśmy skorzystać aby zadbać o wszelkie wymogi nakładane przez ustawy związane z transportem? Warto zacząć przede wszystkim od zaufanego producenta z doświadczeniem, który zapewni nam dostęp do opakowań żywnościowych najwyższej jakości oraz dostosuje się do konkretnego zapotrzebowania. W naszej firmie PAKO-BUD dbamy o indywidualne potrzeby Klientów i elastycznie dopasowujemy naszą produkcję do zamówienia. W ten sposób dbamy o bezpieczeństwo towarów i pomagamy w logistyce całego procesu transportowo-magazynowego.

Opakowania do przechowywania żywności 

Pierwszym rodzajem opakowań do przechowywania żywności są opakowania tekturowe. Są one niezwykle funkcjonalne, a w naszej ofercie PAKO-BUD znaleźć można opakowania produkowane z trzech rodzajów tektury, które można dopasować w zależności od potrzeb klienta. Pierwszym rodzajem tektury jest tektura konwencjonalna (trój- i pięciowarstwowa), będąca podstawowym materiałem do zabezpieczania towaru przed czynnikami zewnętrznymi. Kolejnym rodzajem jest tektura ciężka, pięciowarstwowa, która dzięki swojej grubości pozwala na przechowywanie towarów o wysokiej wadze. Najbardziej wytrzymały jest jednak ostatni rodzaj opakowań produkowanych przy wykorzystaniu tektury – czyli opakowanie łączone, produkowane najczęściej z połączenia drewna z tekturą bądź sklejką czy płytą OSB.

Przydatne do przechowywania żywności mogą okazać się również skrzynie drewniane – sprawdzą się szczególnie dobrze w przypadku przechowywania i transportowania plonów rolnych. Są niezwykle wytrzymałe i solidne, zapewniają wysoką ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Ważne jest również to, że pomagają w transporcie ciężkich produktów. Skrzynie  drewniane ułatwiają przechowywanie żywności w magazynach, co jest szczególnie ważne w przypadku kwestii logistycznych.

Warto również rozważyć skorzystanie z skrzyniopalet, które oprócz tego, że pozwalają na bezpieczne przechowywanie towarów, ułatwiają w bardzo sprawny sposób przechowywanie i transport. W naszej firmie wykonujemy skrzyniopalety na indywidualne zamówienie Klientów, a ponieważ posiadamy również możliwość zastosowania drewna z certyfikatem fitosanitarnym, nasze palety mogą być wykorzystywane do eksportowania produktów na całym świecie.