tarcica

Tarcica – co to jest i jak ją wykorzystać?

Drewno spotykamy na każdym kroku. Wykonane są z niego przedmioty codziennego użytku, meble, opakowania, a także elementy wykończeniowe budynków. Nie da się ukryć, że wnętrze wyłożone drewnem zyskuje na klimacie i przytulności, jednak nie jest to jedyne zastosowanie tego surowca. Jak powstają listwy i deski, które widzimy w sklepach i których możemy użyć do wykończenia swojego domu? I jak jeszcze można wykorzystać drewno?


Tarcica, czyli drewno obrobione

Zanim drewno stanie się materiałem, który będzie mógł być wykorzystany do produkcji mebli czy materiałów budowlanych, musi zostać poddane specjalnej obróbce. Polega ona na poddaniu drewna okrągłego, czyli kłody, procesom przetarcia za pomocą traka, specjalnego urządzenia technicznego. Podczas tego procesu drewno zostaje rozpiłowane na mniejsze elementy i w wyniku tego powstaje tarcica. Dzieli się ona na:

  • tarcicę nieobrzynaną – obrobione są dwie płaszczyzny równoległe, natomiast boczne krawędzie pozostają obłe, bez obróbki. Ten rodzaj tarcicy można otrzymać poprzez jednokrotne przetarcie na trakach, czyli piłach tartacznych.
  • tarcicę obrzynaną – czyli taką, która ma obrobione i płaskie wszystkie krawędzie.

Czym tak właściwie jest tarcica?

Najprościej mówiąc, tarcica to powstałe w wyniku przetarcia drewna deski o różnych wymiarach. To podstawowy produkt, z którego stolarz bądź inni ludzie zajmujący się tworzeniem z drewna mogą produkować przedmioty i artykuły budowlane. Wytworzone deski mają różne grubości: 19, 22 ,25, 32, 28, 50 mm. Te najgrubsze mogą być wykorzystywane do budowy konstrukcji, rusztowań, tarasów, zaś cieńsze znajdują zastosowania w opakowaniach, elementach dachów i szalunków.

Tarcica: podział na rodzaje

Tarcicę można podzielić ze względu na rodzaj drewna, z którego jest wytwarzana. i tak, wyróżnić tu można tarcicę:

  • dębową,
  • brzozową,
  • bukową,
  • sosnową,
  • świerkową.

W Polsce istnieje także następujący podział tarcicy ze względu na grubość oraz przekrój poprzeczny:

  • deski, czyli elementy o grubości 19-45 mm i szerokości 75–250 mm,
  • bale to elementy o grubości 50-100 mm i szerokości 100-250 mm,
  • listwy, które mają o przekrój poprzeczny od 12/24 do 29/70 mm,
  • łaty, czyli elementy o przekroju poprzecznym od 38/63 do 75/140 mm,
  • krawędziaki: elementy o przekroju od 100/100 do 175/175 mm,
  • belki to elementy o przekroju od 200/200 do 275/275 mm.

Każdy element wytworzony poprzez przetarcie drewna, zanim trafi do sprzedaży, musi zostać poddany jeszcze jednemu procesowi, czyli suszeniu. Może się to odbyć w suszarki do drewna czy specjalnie przeznaczonej do suszenia tarcicy. Po tym procesie tarcica jest gotowa do sprzedaży.

Przechowywanie tarcicy

By drewniany surowiec zachował swoje właściwości i nie ulegał odkształceniom, powinien być odpowiednio przechowywany. Należy zadbać więc o to, by tarcica składowana była w miejscu, gdzie zapewniony będzie przepływ powietrza. Ważna jest również temperatura – nie może być zbyt niska. Najlepiej więc przeznaczyć specjalne pomieszczenie i zadbać o odpowiednie warunki dla tarcicy, która, jako drewno nieimpregnowane i w żaden sposób niezabezpieczone może łatwo ulec uszkodzeniom. By temu zapobiec, dobrze składować tarcicę na przekładach – specjalnych deskach, mających grubość około 25 mm.

Do czego może być wykorzystywana tarcica?

Tarcica to właściwie główny surowiec w branży drzewnej. Zastosowanie tego materiału jest ogromnie szerokie. Surowiec drewniany wykorzystywany jest w budownictwie jako drewno budowlane i konstrukcyjne, używane jest również w budowie dachów oraz w pracach wykończeniowych, głównie do wykonywania podłóg i parkietów. Można zbudować z niej taras czy schody, ale także zastosować w oknach i drzwiach. Poza tym, tarcica szeroko stosowana jest do produkcji mebli czy elementów wykończeniowych w domu i na zewnątrz. Innymi słowy, tarcica to podstawowy surowiec drewniany, a jego zastosowanie jest ogromne.